FYRA BRA PASS OCH 100% OMVÄXLING

publicerat i Diablo;
Yes, så har de senaste dagarna sett ut för mig och Abbe! 

Lördag: Dressyr på lägdan i kvällssol med Kajsa & Electra. Trodde att vi bara skulle kunna skritta, det är nämligen rätt högt gräs nu och lutar en del på sina ställen så det kan bli halkigt. Men det gick hur bra som helst! Abbe var på "bängelhumör", slängde med skallen, tryckte iväg både bogar och bakdel, skulle gå till Ella osv. Men lite idogt arbete gjorde susen, sen gick han riktigt bra. Framför allt galoppen kändes verkligen som att vi är på väg åt rätt håll!

Söndag: Tävlade ju Ella på dagen, och efter att ha firat lillebrors födelsedag med middag och fika var jag så ridsugen så jag åkte tillbaka till mamma och hämtade Abbe för en tur till ridhuset. Vi var alldeles ensamma, det var svalt och solen höll precis på att gå ner. Dessutom gick Abbe som en miljon. Vilken dröm va?! Lördagens jobb hade gett resultat och jag hade honom rätt bra på plats efter bara tio minuter skritt. Jobbade traven en stund, framför allt med att rida på raka spår och hela tiden ha honom rak, men när vi tappade det lägga in 10-15m-volter där han verkligen skulle följa mitt ledande tygeltag direkt och inte bara böja halsen. Travade lite halta cavaletti också, men han måste ha glömt hur man gör för det var supersvårt tyckte han haha!
 
Galoppen fick mest uppmärksamhet. Jobbade länge på läxan jag fått av Hanna först på volt, sen att kunna gå ut på rakt spår utan att han får länga iväg, trycka rumpan till höger eller på något annat sätt böja sig. Jobbade en del förvänd också, först vägen ur LA3. Påminde mig själv att fortsätta rida galoppen likadant och inte bli passiv och att takten inte får förändras utan ska fortsätta vara jämn, lugn och tydlig. Lekte sen lite med att rida honom motställd, och avslutade med att testa vägen ur MSV C1 i vänster galopp. Det gick så lekande lätt!
 
När galoppen var ordentligt uppvärmd la vi oss på en volt med tre galoppbommar, där den mittersta var upphöjd på kanske 40 cm. Målet var en jämnd galopp genom hela volten och att han skulle fortsätta vara böjd runt min innerskänkel även över bommarna. Gick riktigt bra!
 
Måndag: Vila
 
Tisdag: Regnet öste ner, så jag och mamma passade på att rida grusvägen mot Norra Bastuträsk.70 minuter var vi ute, och skrittade kanske tio min i början och i slutet. Så 50 min trav rakt fram i rund och avspänd form. Bra jobb som gynnade oss idag!
 
Onsdag: Skrittarbete i skogen, en timma. Han var bara såå fin
 
Förutom ridmässig omväxling har jag länge varit nördig på att växla både träns och betsling ofta. Jag resonerar som så, att hur väl inpassad utrustning vi än sätter på våra hästar så går det inte komma ifrån att det inte är naturligt. Det trycker lite här och där. Så därför blev jag asglad när jag hittade ett bett jag inte provat på Abbe förut (tredelat eggbett) och ett träns med engelsk nosgrimma. Så nu växlar jag mellan det plus tre till:
* Hans favorit, som är PS Jump Off med rakt apple mouth med fasta ringar (både tränar och tävlar på det)
* Remont + vanligt tredelat (han är väldigt känslig, kan bli "tom" till och med på det snälla bettet)
* Utan nosgrimma med novabett (det bettet är nog egentligen hans favvo, men törs inte göra så mycket mer än skritta ut på det eftersom han tuggar mycket på betten och det har ingen hård kärna så det skulle faktiskt kunna gå av)
 
Alla träns är dessutom helt olika i utformningen. Jag kanske är fånig, men jag tror att det gör skillnad! :)
 
 

PÅ TÄVLING MED DIMMANS ELECTRA

publicerat i Dimmans Electra;
Fantastiska ponny! Igår åkte vi till Lycksele för att tävla hoppning. Planen var LD och LC+, i avdelning B.
 
Ella är fantastiskt cool att ha med sig igår, vilket jag verkligen uppskattade igår när det var rätt rörigt innan framridningen. Det fick endast vara fem ekipage på framhoppningen (inget konstigt) men också bara fem på framridningen inne i rihuset vilket jag kanske kan tycka var i minsta laget. Dels fanns det väldigt gott om plats, och dels går det ju så fort i hoppniningen. Det gjorde att alla som inte fick gå in satt och skrittade på stallplanen, där det även hela tiden passerade funktionärer, ryttare, barn, hundar, barnvagnar etc. Ella brydde sig inte ett dugg och det var egentligen ingen som stökade vad jag såg, men det kändes skönt att ha en så cool ponny ändå.
 
Jag är rätt nöjd med framridningen. Skulle vilja ha ridit henne lite mera lösgjord, men sparade så mycket jag vågade med tanke på att hon skulle gå två klasser och det var väldigt varmt. Hon kändes iallafall väldigt fin. På framhoppningen tänkte jag också "värm upp, men spara", så två språng på det lilla, ett på räcket och två på oxern sen var vi nöjda. 
 
Inne på banan gick alltihopa bara som på ett snöre. Jag kunde rida exakt som jag ville, hon blev aldrig stark och dessutom upplevde jag att hon tryckte mycket mindre mot innerskänkeln i svängarna. Extra plus var att det inte under hela dagen kom några kast med huvudet i landningen, hon köndes bara nöjd och glad. Felfri första klass och rosett!
 
 
Från hinder tre
 
Så fick vi lite paus, och gå banan till nästa klass och sen var det dags att rida fram igen men lite kortare denna gång såklart. Framhoppningen var betydligt rörigare denna gång, men Ella gjorde det bra. Hon hoppade rejält stort alla tre (eller fyra?) sprången, och jag var rädd att hon började vara trött. Men det kändes på samma gång aldrig som att hon hoppade spänt. När vi gick in på banan var jag inställd på att hon faktiskt kanske inte skulle orka hela vägen på ett bra sätt, och att om hon började hoppa stort och spänt skulle jag bryta. Men hon hoppade som en liten gudinna. På en linje stämde det lite dåligt, så till sexan kom vi nära. Men till och med då orkar hon hålla ihop sig och hoppa rätt så runt, till skillnade från tidigare då hon skulle ha flugit rätt upp och rätt ner. Duktiga lilla gumman slog till med felfritt även i denna klass! (Dock blev det inte 85cm som vi tänkt, jag hade helt förträngt att avd. B inte får gå "mellanhöjder" utan hon fick gå 80cm. Men det var nog bara bra!) Det bästa var att hon orkade hoppa så bra hela vägen! Inga språng kändes trötta, men jag tror att det här var exakt så mycket som hon orkade göra med kvalité och det känns såklart väldigt bra att inte har pushat över gränsen.
 
 
Hon tog tag såå himla fint fram till fyran när vi låg lite stort. Är så nöjd med både mig själv som såg det, reagerade, och faktiskt hade rätt och Ella som tog min lilla drivning direkt så vi fick det att stämma!
 
Bättre än såhär hade det inte kunnat gå!!
 
Framhoppning LD
Hinder 3 LD
Framhoppning LC
Hinder 1 LC
Hinder 5 LC
BÄST♥
 
Nu lyder planen: öka styrkan så hon orkar hoppa fler språng, på höge nivå, med samma kvalité. Dels genom att fotsätta med styrkeövningar, men också att hoppa långa banor på rätt höjd och pusha gränsen framåt utan att pressa för mycket. På hemma tävlingarna startar vi 80cm med storhästarna. Tanken med att vänta med 90cm är att jag vill göra det när jag vet att hon orkar både 80 och 90. Så nu ser vi till att få lite fler nollor i 80/LC, och hoppas på att träningen ger resultat så är vi kanske redo för 90cm i höst!
 
 Hur snygg är hon inte?!♥