TÄVLING PÅ SURF 20170826

publicerat i Diablo;
Lite lagom spontant efter förra helgens resa till Piteå RK efteranmälde jag till SURF med planen att Abbe ska få så mycket rutin som möjligt under denna hösten. Har en liten tanke att eventuellt kunna debutera LA på SRK i oktober, men bara om vi har kommit så långt att han är avspänd inne på banan. 
 
Gårdagens mål:
* Att jag ska rida fram honom bra, och bra = först hitta avspändhet, därifrån bygga på med hitta kvickheten för hjälperna och komma till det läget där jag kan leka med förändringar i steglängd, tempo och form.
* Kunna komma till bättre avspändhet inne på banan än tidigare.
* Att jag i varje moment/situation gör det jag kan för att det ska bli så bra som möjligt.
 
Jag tycker vi uppnådde de målen. Igår var han inte spänd på det viset att han inte vågade gå förbi domaren, eller slängde sig iväg eller så. Däremot låg det på en "jämnare" spänning hela första klassen tyckte jag, där han liksom tjocknar istället och känslan var inte alls särskilt bra. Men jag försökte att inte vara besviken. Första klassen var verkligen bara till för att få en chans att se banan och vara mer avspänd till andra klassen. Domaren tyckte däremot att det var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig, och belönade oss med fina 68,895! Det räckte dessutom hela vägen till seger!!
 
Det som kändes bäst i första klassen var skritten, där han kändes mer avspänd och nöjd. Upptaget från fri skritt, till mellanskritt och sen till trav har också blivit bättre, och även halterna har blivit bättre! Dessutom fick vi en åtta(!), på vårt allra svåraste moment; avbrott från galopp till trav!!
 
 
Till andra klassen hade jag en liten tanke på att ta på mig mina korta små ponnysporrar. Vi har inte tränat med det, men jag ville kunna få lite bättre respons på mina hjälper. Som tur var hann jag glömma bort det i all hast att förbereda för prisutdelning, och red istället fram honom mer fokuserat än till första klassen med mycket övergångar. Det är så otroligt lätt att fast på fyrkantspår och stora volter på framridningen, och det är verkligen det sämsta för Abbe. Han behöver komma bort från vägg/staket för att bli rak och mycket vändningar för att få med framdelen och inte bara böja halsen. Använder gärna mycket hörnlinjer också, för att stegvis kolla av rakriktning, sen lägga på ställning och till sist flytta undan för innerskänkel. Och såklart inte glömma det viktiga avslutningen; möta upp med ytterskänkeln och rida på framåt innan vi nått fyrkantspåret. Så det behöver jag träna på, att när han väl är avspänd rida lika fokuserat som jag gör hemma. 
 
Väl inne på banan till andra klassen hade jag en liknande känsla som i första klassen, att han blev ganska opåverkbar inom gångarterna. Han var dessutom vinglig på de raka spåren, och tyckte alla volter var superjobbiga. Vid det laget var han nog helt enkelt trött! Så det kändes det otroligt bra att jag inte tagit på mig några sporrar. Vill ju att han ska tycka tävling är roligt och inte pressa honom över sina gränser. Det som kändes bäst i andra klassen var skritten, där han tog för sig bättre i mellanskritten, och sökte sig jättebra framåt där formen ska längas, och även i den klassen var upptaget till mellanskritt bättre än tidigare. Och så är jag själv så otroligt nöjd med mellangaloppen, helt enkelt för att jag under hela programmet inte kunnat påverka formen och lägga honom rundare (vilket behövs inför mellangångarterna) och för att det inte blev något alls av mellantraverna. Så helt plötsligt kommer vi genom hörnet in på diagonel, han svara när jag ber honom komma rundare, rätar ut och bara skjutsar på honom allt jag kan för sätet och får bästa responsen hittills! Trots all spänning och trötthet! Dessutom verkar vi ha blivit bra på uppridningar, för alla uppridningar har fått bra poäng och fin kritik, trots att vi båda tycker det är så svårt.
 
Resultatet i LB:2an blev 62,67%, med kritik som stämde bra med min känsla, och vi blev 7a av knappt tjugo starter. Helt galet så bra det gått!
 
 

FILM SURF 20170826

publicerat i Diablo;
Jag är så trött att jag snart börjar snarka där jag sitter, så ett utförligt inlägg om tävlingen får det bli imorgon. (Efter min otroligt efterlängtade sovmorgon!) Men här kommer iallafall film från LC:1!
 
 
Mycket som var bra, och mycket som behöver slipas på. Precis vad som behövs för att bli ännu mer taggad på att träna vidare!
 
 

TÄVLING PITEÅ RK 20170819

publicerat i Diablo;
Hoppsan, min blogg har visst dammat igen lite. Här kommer iallafall en liten update, eftersom vi var och tävlade igår!
 
Målsättningen för dagen var som tidigare avspändhet och att jag vill känna att jag gjorde mitt bästa i varje situation. Och det tycker jag vi uppnådde! Abbe var fin på framridningen, om än lite spänd vid kortsidorna där det stod grejor och folk. Vi var först ut för dagen, och fick vad jag tycker väldigt kort tid inne på banan. Det fanns väldigt mycket läskigt vid C, eftersom det förutom domaren stod ett gäng tält i bakgrunden och nånstans vid R smattrade regnet i ett plåtskåp. Så det tog sin lilla tid att ens få Abbe upp till C. Som tur var fungerade det väl beprövade knepet; ligga på volt en bit ifrån och smyga volten närmare och närmare!
 
Spänningarna satt i tills efter skritten, men även genom det spända hade jag bättre känsla än tidigare tävlingar. Han blir mer och mer mottaglig för mina hjälper hela tiden, även när han är spänd, vilket är ett stort och viktigt framsteg. Det jag är allra mest nöjd med under hela programmet är den första fattningen som var så mjuk och fin (7a, på en galoppfattning!!), mellangaloppen där han verkligen gjorde exakt det jag bad om och rundade sig så fint i formen innan han tog i hur mycket som helst framåt, traven på medellinjen mellan de två 10meters halvcirklarna (7a på den!) och sista uppridningen, som också belönades med en 7a! Även mellanskritten med längd form, och övergången vänster galopp - arbetstrav - höger galopp gav sjuor! (Han var mer med mig in i avbrottet där än på den första motsvarande rörelsen, och jag fick fram honom bättre i traven.) Det är ju helt galet bra! Jag tror betyget på de två delarna på medellinjen kom sig av att jag red på helt sjukt mycket framåt där och inte satt och trixade med rakriktningen som jag annars gör. Han blev rak av att jag red på framåt tror jag :)
 
 
Det som händer i skritten är att jag försöker få igenom att han ska ta mina hjälper bättre. På filmen ser jag att han skrittade rätt bra, men när han blir spänd så reagerar han genom att "tjockna". Så jag ville få honom att ta skänkeln, vilket inte gick igenom just då. Dock släppte ju spänningen efter skritten så det var bra! Tänker också att det är nu vi kan ta igenom saker, för procenten räcker ändå inte till placering än så länge.
 
Efter de senaste veckornas träning känner jag mig säker på att vi ridmässigt är på en rätt bra nivå för Lätt B, vilket har varit målet. Det som krävs nu för bra prestationer på banan är tävlingsrutin för Abbes del, det är det enda vi inte kan träna på hemma. Så därför passar vi på nu och åker till SURF redan till helgen! Både jag och Abbe känns redo konditions- och styrkemässigt för att gå två klasser, så det blir LC:1 och LB:2. Det ska bli så himla roligt!
 
 
 
Det här behöver vi jobba vidare på under hösten:
* Halter. Nu dör han inte som tidigare, eftersom vi båda blivit bättre. Men jag behöver lära mig känna hur han ställer upp sig så jag kan få honom att ställa upp jämnt.
* Galoppfattningar. Vi hittade en viktig nyckel sist jag red för Hanna, så jag ska jobba vidare på det viset. Vi har tagit oss igenom det första problemet, som var att han inte ens fattade på hjälpen. Nu är nästa steg att kunna fatta med bibehållen form, utan att slå sig fri. Tänk att vi lyckades med iallafall en sån bra fattning, bara en dryg vecka efter att vi börjat hitta rätt! 
* Mellangångarter. Även det gav vi oss på för första gången för snart två veckor sen. Det har varit långt ner på priolistan. Och det var nog bra, för nu har vi båda hunnit bli så starka att varken mellantrav eller mellangalopp känns särsilt svårt att komma vidare med! Jag behöver komma ihåg att använda hörnpasseringen till att lägga honom lägre i formen, mjukna på inner och räta ut och sen skjutsa på framåt. I upptaget måste jag komma ihåg att möta upp med säte och ben för att han inte ska falla isär.
 
Sen behöver Abbe såklart genomgående bli starkare, och även jag så jag kan sitta kvar i sadeln istället för att falla framåt. Men nog känns det otroligt galet hur lång vi kommit på bara ett år! Fantastiska lilla häst!
 
Klart man ska ha en massa klappar när man är bäst i hela världen!<3
 
Tack mamma och Kajsa för sällskap, hjälp, pepp, film och foto!<3