ALLA HÄSTAR HAR NÅT ATT LÄRA EN

publicerat i Hästrelaterat;
Ja, det är så väldigt sant! Min ridning har utvecklats aboslut mest på Ripley och Bankier, båda två hästar som jag egentligen helt skulle ha "sorterat bort" om jag var ute efter att köpa häst. Jag tycker ju om små, kvicka hästar och allra helst ponnyer. Men de senaste månaderna på Bankier har verkligen gett mig så himla mycket!! Jag har framför allt  blivit bättre på att i första hand se min egna del i situationer som uppstår, exempelvis om hästen gärna vill gå och trycka åt ett håll etc. Sen har båda dessa stora, lite långsamma killar betydligt förbättrat min förmåga att rida bakifrån och fram till handen. Sjukt jobbigt men såklart en solklar nödvändighet. 
 
Jag har också blivit bättre på att rida utifrån hästens förutsättningar och behov, i motsats till att få hästen att passa i min "mall". 
 
Nu behöver jag i första hand bygga upp min egna styrka igen, och nu vet jag bättre hur jag ska göra. Sen försvårar det naturligtvis lite att ha en fot som inte är helt stabil och som inte tillåter att jag trampar ned hälen. Jag är tvungen att rida med höger fot viklad utåt för att kunna ha minsta lilla svikt, vilket såklart stör min pedanthjärna nåt fruktansvärt. Men det är så det är nu och jag är så obeskrivligt glad att jag ens kan sitta (och stå upp!) i sadeln under omstädigheterna! I perioder har jag tänkt att jag kanske bara får förlika mig med tanken att rida barbacka resten av livet. 
 
Men ja, det jag ville komma till är att de hästarna som känns svårast, jobbigast och eller kanske minst intressanta är de som kan plocka fram nya egenskaper hos oss som ryttare. När jag saknar älskade Diablo som allra mest, så försöker jag tänka att om jag behållit honom så hade många av de hästar som passerat sen dess kanske aldrig kommit in i mitt liv och utvecklat min ridning. 
 
Så länge man är aktivt lyhörd inför varje häst tror jag man kan lära sig något av varje ridpass, på alla hästar.
 
Lite filosoferande såhär en fredagskväll :)
 
 

COOKIEMAN

publicerat i Kläppens Cupcake;
Idag var det dags att sitta upp på Cupcake igen! Precis som vi trodde så blåste han ur sig det värsta i onsdags, + att han nu fått gå i hela sin stora hage i två dagar, så han var inte alls lika överladdad idag. 
 
Bjudningen växlade betydligt mer idag, en av svängarna (än så länge går det bara rida vid huset, så det blir fram och tillbaka) var han faktiskt rätt så seg.. Men allra största delen av passet kändes det riktigt bra! Eftersom jag inte har någon riktigt bra lösning på när han "segar ihop", så lät jag honom helt enkelt bara vara när han tappade energin i traven. Det löns liksom inte tjata när det jag provar inte fungerar, så där skulle vi precis som tidigare behöva hjälp vidare. Det som var positivt var att jag idag upptäckte en skillnad i traven som jag inte känt förut. Ibland är han seg, men jag insåg att ridningen av Bankier har gett mycket för mig för att idag slog det mig att Cupcake ibland inte är helt olik honom. Han är lite slow, men har ändå energi och vinner mycket mark och jobbar på ändå. Och såklart måste han ju få jobba i det tempo där han känner att han kan hålla balansen utan att jag jagar efter en kvickare trav.
 
Det är lite svårt att sätta ord på det, men jag är glad att jag var uppmärksam och kände efter, istället för att bara gå på honom. Han har en smal, smal gräns mellan seg och överladdad där han på riktigt känns som en miljon att sitta på. På ett 30 minuters pass kanske man kan få 6-8 steg av den där otroligt fina traven. Tidigare har jag blivit frustrerad över att jag inte kan locka fram mer av den, men nu har jag lugnat mig i min ridning och försöker tänka att vi tillsammans måste jobba på, ett steg i taget, för att succesivt kunna utöka antalet riktigt bra travsteg. 
 
Det märktes att Cc tyckte det var härligt att vi idag kunde rida upp bakom huset, där underlaget är fin, fast sand och det lutar svagt uppför. Han galopperar gärna där och även om fattningarna oftast inte kommer riktigt direkt, så fick vi flera fina högergalopper (han fattar 9,9 av gångerna rätt galopp, vilket han gjort ända sen han var liten!). Har bara bett om höger galopp till att börja med, då den känns lite lättare. Men nu när han är mer fokuserad framåt istället för uppåt så tänker jag även börja be om vänster. 
 
Så idag är jag jättenöjd med min ridning och jättejättenöjd med Cupcake! Postivt också att han kändes mer och mer på ju längre jag red! Än så länge nöjer vi med 2 x 10 minuterspass, med fem minuter stillstående paus. Det ska utökas till 3 "intervaller", men jag vill såklart främst att han ska orka hela passet med positiv känsla och i balans.
 
Liten kaka ganska nyss inriden <3